Pizza to danie, którego nikomu przedstawiać nie trzeba. Zadomowiło się ono w naszej kulturze bardzo szybko i nie ma zamiaru dać się wyprzeć. Co prawda ostatnio ilość pizzeri na mieście spada, ich miejsce zajmuje kuchnia rodzima i japońska, ale są i takie, które trzymają się niesamowicie dobrze.

piccunia

Mimo wszystko ja jestem zwolenniczką domowej kuchni, a w tym wypadku próby upieczenia pizzy w domu wraz z całą rodziną. Nie podaje tutaj przepisu, kolejny przepis na pizze w sieci byłby bez sensu, tym razem chcę zwrócić waszą uwagę tylko na fakt jak ważne są naturalne składniki

Czego nie dodawać do pizzy, czyli nie wszystko ser co…

Największym problemem kiedy kupujemy pizze w restauracji lub mrożoną (nie polecam mrożonych pizz tylko warzywa) jest ser. Chodzi o to, że tak właściwie nie dostajemy na niej sera, a wyrób sero-podobny. Czyli połączenie olejków roślinnych, mleka z śmieciami, które szybko wyślą nas na tamten świat. Ser taki łatwo poznać. Jego cena wynosi zazwyczaj mniej jak 15 zł, czasem niekiedy nawet 10 zł. Czasem nawet nie chce się topić, a o smaku i zapachu normalnego sera możemy tylko pomarzyć kupując takowy.

Mięso, które nie jest mięsem

Drugi podstawowy dodatek czyli mięso. Niestety, ale jest ono co tu dużo mówić. Naszpikowane chemią, ulepszaczami i innymi zbędnymi dodatkami. Dodatkowo po włożeniu go do piekarnika wysącza się z niego sama chemia, a mięsa w mięśnie nie ma.

Innymi słowy staraj się kupować wędlinę, która wygląda jak wędlina i nie błyszczy się niesamowicie. Dodatkowo lepiej do pizzy kupić dobrej jakości suchą krakowską niż tanią kiełbasę.

Podsumowując

Najważniejsze to jeść tak, aby było zdrowo i tak, aby było nas na to stać. Gwarantuje wam, że zdrowe jedzenie jest lepsze, ponieważ jest bardziej wartościowe i nawet jeżeli nie uda nam się osiągnąć pełnego uczucia sytości to i tak wiec, że jeżeli dodasz do pizzy normalnego sera i zdrowego mięsa, wyjdzie Ci to na zdrowie!